Oranje Ambon – een filmplan

 

Toen het Nederlands elftal in 2010 tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika de finale haalde, werd er op Ambon groot feest gevierd. Gehuld in oranje kleding en met wapperende rood-wit-blauwe vlaggen dansten de mensen door de straten. De Nederlandse voetballers waren grenzeloos populair, met als absolute held captain Giovanni van Bronckhorst. Gio is immers van Molukse afkomst.

 

Nederland is populair op de Molukken, maar deze verbondenheid is erg eenzijdig. De meeste Nederlanders weten weinig over de Molukkers. Veel verder dan de treinkapingen en Molukse voetbalclubs strekt onze kennis niet. En dat terwijl onze gezamenlijke geschiedenis 350 jaar teruggaat. Vroeger werd goud geld verdiend met de kostbaarste specerijen en waren de Molukken leverancier van talloze ambtenaren en KNIL-soldaten. Nu zijn de Molukken de vergeten eilanden.

 

Toen in 1999 een verschrikkelijke burgeroorlog uitbrak op de Molukken tussen christenen en moslims, werd daar in Nederland niet bijzonder veel aandacht aan besteed. En nu, ruim tien jaar later, is het hele conflict hier vrijwel vergeten. Maar op de Molukken zelf bepaalt die oorlog nog het dagelijks leven. De twee bevolkingsgroepen zijn door een diepe kloof van wantrouwen en angst van elkaar gescheiden.

 

Jim Pentury, een Nederlandse Molukker, is al jaren bezig om een voetbalschool op Ambon op te richten. Hij wil door middel van voetbal de christenen en de moslims weer met elkaar in contact brengen. Voetbal als verzoening. Inmiddels heeft Jim een berg werk verzet en veel mensen en instanties achter zijn plan gekregen. In de documentaire volgen we Jim en zijn streven naar vrede.

 

Jim reist samen met de Nederlandse journaliste Tjitske Lingsma naar de Molukken. Tjitske is auteur van het bekroonde boek “Het verdriet van Ambon”. Ze kent de Molukse geschiedenis als geen ander en ze weet dat de wortels van de burgeroorlog in het koloniale verleden liggen. Tjitske is begaan met het lot van de archipel, maar ze blijft ook een onafhankelijke toeschouwer die de vinger op de zere plek weet te leggen.

 

Via Jim en Tjitske leren we twee jonge voetballers kennen, een moslim en een christen. Zo jong als ze zijn, tien jaar geleden vochten zij als kindsoldaat mee in de burgeroorlog. Hoe gaat het nu met hen? Kunnen zij wel tegen elkaar voetballen?

 

Met Jim kijken we naar de toekomst voor de Molukken en zoeken we een uitweg uit het conflict tussen de christenen en de moslims. Met Tjitske plaatsen we de strijd juist in een historisch kader. We komen veel te weten over de geschiedenis van de Nederlanders en de Molukkers. Het is een complex verhaal met veel gevoeligheden en pijnlijke zaken. Voetbal is in dit verband een verfrissende invalshoek en een metafoor voor zowel strijd als voor verbroedering.

 

 

© Dammas Films

foto: Jim Pentury