ORANJE AMBON is uitgebracht op DVD en kan per heden besteld worden. De film duurt 50 minuten en kan afgespeeld worden met ondertiteling in het Nederlands, Engels en Bahasa Indonesia. Een dvd kost €14,95, plus €1,95 verzendkosten binnen Nederland. Bestellingen kunnen hier geplaatst worden, of stuur een bericht aan info@dammasfilms.nl.

Oranje Ambon is te zien geweest op het 14e internationale filmfestival Film by the Sea 2012 in november 2012 Vlissingen.


De NTR heeft ORANJE AMBON uitgezonden op zaterdag 16 juni 2012 om 16.10u op NL 2. Er hebben toen 86.000 mensen naar gekeken. Via www.uitzendinggemist is de film inmiddels meer dan 15.000 opgevraagd.

DE FILM
Als het Nederlandse voetbalelftal speelt, kleurt het Molukse eiland Ambon oranje.
 Tijdens het WK 2010 steeg de tropische oranje-gekte naar het kookpunt en het doelpunt van Giovanni van Bronckhorst tegen Uruguay werd op uitzinnige wijze gevierd. De populariteit van Gio is ongekend groot, vanwege zijn Molukse afkomst.

Tien jaar geleden werd Ambon geteisterd door een burgeroorlog tussen christenen en moslims. De bevolking is sindsdien gescheiden door een kloof van angst en wantrouwen. De verdeeldheid van het Molukse volk is terug te voeren op 350 jaar Nederlands koloniaal bewind en een rafelige, frustrerende dekolonisatie.

De Nederlandse Molukker Jim Pentury, zoon van een KNIL-militair, wil met voetbal de strijdende partijen op Ambon weer met elkaar verenigen. Al jaren werkt hij aan de oprichting van een voetbalschool, om de kinderen van de twee geloofsgemeenschappen samen te laten sporten. Is zijn droom mogelijk? In november 2011 braken nog hevige rellen uit op Ambon. Anderhalve maand later probeert Jim een wedstrijd te organiseren tussen christenen en moslims. Door het gewelddadige en turbulente verleden krijgt een Moluks potje voetbal in een moslimdorp op Ambon een bijzondere en hoopvolle betekenis.

De geschiedenis van de Molukkers is voor veel Nederlanders een onbekend verhaal. Met veel voetbal geeft deze film verrassende inzichten in het verleden en het heden. Oranje Ambon biedt een prachtige aanleiding om de actualiteit rond de Molukkers aan de orde te brengen.

Op 7 juni 2011 organiseerde Jim Pentury een benefietavond in Middelburg ten bate van een voetbalschool op de Molukken. M.m.v. Giovannni van Bronckhorst, Simon Tahamata, Jörgen Raymann e.v.a. Zie hier een videoverslag van die avond.


Voor informatie over de voetbalschool die Jim Pentury wil oprichten op Ambon, zie
Mobilae Maluku Foundation.

Als u een steentje zou willen bijdragen aan de productie van 'Oranje Ambon', gaat u dan naar
crowd funding. Ook kunt u contact opnemen met info@dammasfilms.nl.foto: Jim Pentury